Annie van Moorselaar


Annie van Moorselaar, mijn oma van moeders kant, was bepaald niet de braafste van de klas. annievanmoorselaarmotor2kRond 1918 – ze was toen een jonge vrouw – scheurde ze al rond op een Harley Davidson. Je kunt je niet voorstellen dat haar vader en moeder daar blij mee geweest zullen zijn. Dat was in die tijd bepaald niet gebruikelijk. Voor vrouwen bestond destijds nog niet eens het algemeen kiesrecht.
Blijkens onderstaande foto was ze niet de enige motorvrouw. Van helmen had destijds nog niemand gehoord. De dames droegen hoedjes.

annienaastmotorVeel tijd bracht ze door in de officiersclub van vliegveld Soesterberg. Haar man, Jacob (roepnaam Jacques) Bakkenes was een ‘aviateur’, zoals dat destijds nog zo mooi heette. Ook hij reed natuurlijk op de motor. Ik vermoed dat hij hier links op de foto staat, maar de plaat is te korrelig om er zeker van te zijn.

Ik vermoed dat Annie van Moorselaar (links) een eigen motor had – helemaal zeker weet ik het niet – en dat ze hieronder anderen toelaat op haar motor.

annie&atybakkenes1k

Mijn moeder, hieronder naast haar moeder, werd in 1931 geboren. Nadat haar man vroegtijdig was overleden en haar drie dochters ouder werden, verloor ze haar wilde haren.

Ze werd een oma, die altijd wel wat te snoepen had.

anniemetaty

Annie van Moorselaar met Aty Bakkenes

We noemden haar oma van alle schuimpjes, omdat ze altijd schuimsnoepjes uitdeelde aan haar kleinkinderen.

Op haar oude dag werd ze zowaar wat bangelijk. Ze belandde in een rolstoel en zei ‘ik doe de remmen maar vast los’ als er gevaar dreigde. Toen ze echt begon af te takelen zagen enkele christenhonden kans haar te bekeren tot de Pinkstergemeente. Het kan gek lopen in het leven.

 

Van de ouders van Annie van Moorselaar, mijn oma van moeders kant, bestaan nog enkele foto´s. Het moeten tamelijk stijf gereformeerde mensen geweest zijn. Deze foto (hier wat uitsnedes) moet ergens rond 1912 gemaakt zijn. Dat hun dochter in 1918 op een Harley Davidson reed, moet ze een hartverzakking bezorgd hebben.

Hieronder nogmaals mevr. van Moorselaar, Van Moorselaarvanmoorselaar1knu zonder netje voor haar gezicht, met mijn moeder op schoot. Deze oma werd overigens ´Oma Amersfoort´ genoemd.

Copyright © Dandelion by Pexeto