Lezingen


Hieronder een selectie van onderwerpen waarover ik spreek.

Domslag-democratie-voor-dierenemocratie voor dieren
Democratie voor Dieren is een radicale denkoefening: geef alle dieren dezelfde rechten als mensen. Sluit dieren vervolgens alleen uit van rechten die ze niet kunnen dragen. Dat is wezenlijk anders dan mensen de plicht opleggen goed met dieren om te gaan. Waarom zouden we dieren überhaupt humaan behandelen? Zijn wij, humane wezens, soms de maatstaf van goed en kwaad voor het dier?

 

 

Agoramodel & bildung

AgoramodelIn iedere stad vind je privégebouwen, private gebouwen (bedrijven, fabrieken), publieke gebouwen (zorginstellingen, publieke voorzieningen) en politieke gebouwen. Ook de gebouwen waarin je jezelf kunt trainen (academies/scholen, tempels/ kerken, theaters/musea en sportpaleizen/fitnessruimten) vind je in iedere stad ter wereld. Wie zich wil ontwikkelen (bildung) proeft de sferen en leert zich tussen de gebouwen te bewegen.

Amor Fati
Hoe kun je je met je lot verzoenen als de dood je op de hielen zit? Met filosoof André de Vries schreef ik hierover in 2017 een briefwisseling. De lezing gaat vooral over Nietzsches ultieme test voor het leven: de vraag of je alles nog een keer wilt beleven.

 

 

 

 

Stand-up filosofie bij AthenaeumStand-up filosofie

Het publiek stelt de vragen, ik probeer ze naar eer en geweten te beantwoorden, door te graven in mijn eigen brein en te rade te gaan bij de grote denkers. Dit format is nog leuker als ook collegadenkers (Marthe Kerkwijk, Daan Roovers, Florian Jacobs of Bert Keizer bijvoorbeeld) op het podium staan.

Hees, Martin van en Erno Eskens (2014) foto Paul ScheuldermanMeedenken & denktanks

Soms helpt het om een filosoof in te huren om mee te denken met uw missie. Goed meedenken is iets anders dan stroop om de mond smeren. Het is het zuiveren van je taal van vervuilde begrippen en het verruimen van je vocabulaire met zinnen die voor iedereen in je omgeving zinvol kunnen zijn.

Gespreksleiding bij Martha Nussbaum in Arminius Rotterdam, 12/12/2016 Foto A. Kers

Gespreksleiding

Het is een hele kunst om sprekers tot hun recht te laten komen in publieke gesprekken. Je kunt het zelf doen. Of je huurt iemand met ervaring in.

 

 

 

Filosofische wandelingen

Stadswandelingen door o.a. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Leiden, Deventer en Brussel behoren tot de mogelijkheid. Onderweg passeren we de plekken waar Nederlandse en buitenlandse denkers de ideeën bedachten die onze wereld hebben gevormd.

 

Erno Eskens over forensische filosofieForensische filosofie

Filosofen als Ton Derksen en Rein Gerritsen analyseren rechtszaken. Kloppen de argumenten waarmee de verdachte wordt veroordeeld? En kloppen de argumenten waarmee we gevangenen langdurig opsluiten?

TBjork-All-is-Full-of-Love

echniek

Worden we animachines; levende wezens die continu gekoppeld zijn aan het net en die zijn voorzien van enhanced zintuigen? De versmelting van mens en machine zal geleidelijk gaan. De mens lijkt, zoals Foucault al zei, een tekening op het strand bij opkomende vloed.

Gude, Rene en Erno Eskens 2013 (Paul Scheulderman)Over René Gude

René Gude geloofde dat er maar één leven is, het leven hier op aarde, en dat dit leven een ‘gedoetje’ is; een gedoetje waarin je je kunt bekwamen. In deze lezing blik ik terug op de praktische filosofie van de voormalige Denker des Vaderlands. Waarom was hij zo fel gekant tegen cynisme en wat bedoelde hij met humeurmanagement? Waarom waren Descartes, Kant en Sloterdijk zo belangrijk voor hem?

Beestachtige geschiedenis van de filosofieLichamelijkheid en dierlijkheid

 Hoe kijken we aan tegen ons lichaam en tegen onze dierlijkheid? Het verhaal begint bij de prehistorische cultus van de moedergodin en eindigt in de romantiek. Het dier wordt bevrijd, wat tevens leidt tot de emancipatie van de slaaf en de vrouw. In onze tijd volgt de emancipatie van het dier zelf, terwijl de mens zelf verdierlijkt.

 

Eskens, Erno 23-06-2013 foto Paul Scheulderman (2)Begripsverheldering

Soms helpt het om het eens te worden over definities. Voor crisismanagers is het handig om te weten wat een crisis is, wanneer de uitzonderingstoestand mag ingaan en bijzondere bevoegdheden gelden, maar vooral ook wanneer de crisis voorbij is en de normaliteit weer intreedt. Dit soort begripsverheldering is handig in ieder bedrijf.

 

 

Politieke filosofie

Als je worstelt met een maatschappelijk probleem, dan helpt het om de belangrijkste politiek-filosofische theorieën er even op los te laten. Het helpt je om in te zien waar je staat. En het doet je beseffen welke onderbouwde visies je (te) achteloos opzij schuift.

Moreel beraad

 

Tijdens een moreel beraad wordt stapsgewijs onderzocht waar morele dilemma’s liggen. Door een praktijkvoorbeeld zorgvuldig te bespreken worden algemene richtlijnen gevonden.

 

 

02 Massys Erasmus Rome 300dpi15x12Erasmus en andere denkers

Desiderius Erasmus heeft geen eigen denksysteem nagelaten, zo lezen we vaak. Nou dat valt wel mee. Aan de hand van vijftig afbeeldingen ontdekken we de humor, eruditie en het miskende denksysteem van Erasmus. Ook lezingen over denkers (Plato, Montesquieu en Nietzsche e.a.) zijn mogelijk.

 

 

 

Copyright © Dandelion by Pexeto