Amor fati
Boeken
Wanneer is je leven geslaagd? Volgens Friedrich Nietzsche bestaat er een eenvoudige test voor: je leven is gelukt als je het nogmaals wilt. Stemt dit vooruitzicht je vrolijk, dan heb je amor fati (liefde voor het lot). De kwestie van het geslaagde leven komt op scherp te staan als bij filosoof André de Vries kanker wordt geconstateerd. Het dwingt hem om zijn toekomstverwachtingen bij te stellen. Zat hij eerst in een speedboot die naar de toekomst jakkert, nu peddelt hij in een gammele roeiboot, terugkijkend naar het verleden, een korte toekomst tegemoet.
Filosoof Erno Eskens schrijft De Vries een bemoedigende maar ook confronterende brief. ‘Is je leven geslaagd?’ vraagt hij. Zou je het, inclusief alle geluk en ellende die je ten deel vallen, nog oneindig vaak willen meemaken? Het is het begin van een intrigerende briefwisseling waarin twee vrienden op zoek gaan naar de criteria voor het geslaagde leven en de goede dood. Intussen ontwikkelen ze daarbij hun eigen filosofie over het lot, de tijd en de vrije wil.
André de Vries (1965) werkte tot voor kort als filosofisch consulent bij de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) en bij Stichting de Hoofdzaken. Hij studeerde filosofie aan de Radboud Universiteit en volgde de opleiding tot hoornist aan het conservatorium van de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. De Vries promoveerde in Groningen op een revisie van Poppers zogenaamde ‘driewereldentheorie’. Hij is initiatiefnemer van de filosofiesite WorldforThinkers.com en publiceerde eerder het boek Even denken. Op gesprek bij de filosoof.
Erno Eskens (1964) is programmadirecteur en uitgever bij de ISVW. Hij werkte eerder als (hoofd)redacteur bij Filosofie Magazine en als uitgever bij Veen Magazines. Hij is een van de initiatiefnemers van de Maand van de Filosofie en publiceerde meerdere boeken, waaronder een Filosofische reisgids voor Nederland en Vlaanderen, het Filosofen Lexicon (samen met Ruben Heijloo), Democratie voor dieren en Een beestachtige geschiedenis van de filosofie.
‘Wie kan het lot vrolijk omhelzen als het een noodlot is; als het, zoals in jouw situatie, al datgene afbreekt wat je in de loop van de jaren moeizaam hebt opgebouwd: je relaties, je taalvermogen, je maatschappelijke positie, alles? Het valt niet te omarmen, zei jij toen we het er laatst over hadden. Niet op dit moment in ieder geval. Ik kan me dat voorstellen. Maar ik hoor Nietzsche mopperen in mijn achterhoofd. Wat je wel kunt omarmen, zegt hij, is je wil die zegt dat je dit niet wilt. Je kunt die wil omarmen. Je kunt willen dat je het niet wilt. Kruip in die wil, die positief is. Zet met andere woorden een wil vooraf aan alles wat je overkomt. Dat is ja zeggen tegen het leven.’